Borsten en bh’s, ze horen voor altijd bij elkaar. Alleen als je écht een hele kleine cup hebt kun je soms een dagje zonder maar wij diva’s zitten er gewoon aan vast. Dat is niet altijd gemakkelijk en ook het shoppen voor een nieuwe bh is niet ieders favoriete bezigheid. Met alle feitjes en fabeltjes die over borsten en bh’s blijkt het best een ingewikkeld onderwerp “de bh”.
Hoe heb jij geleerd hoe je een bh aan moet doen? Hoe en wanneer zit hij goed? En hoe bepaal je welke cup je nodig hebt? De meeste vrouwen leren dat van hun moeder maar er zijn ook heel veel vrouwen die werkelijk géén idee hebben of het verkeerd aangeleerd hebben gekregen. Er zijn een aantal dingen waar je bij de aanschaf van een nieuwe bh op moet letten, om te voorkomen dat het een miskoop wordt (hoeveel heb jij daarvan in je kast hangen?).
1. Hoe bereken je de maat van een bh?
Allereerst meet je met een gewoon ouderwets meetlint (maar je kunt dit beter door iemand anders laten doen) de omvang van je ribbenkast, direct onder je borsten. Let er op dat je het lint goed strak én horizontaal om de buste houdt, zodat je de juiste maat meet. Doe dit dus ook nooit over een dikke trui, maar het liefst op de blote huid of over een dun hemdje. De maat die je afmeet is het aantal cm dat je in omvang hebt. Natuurlijk heeft niet iedereen een buste omvang van precies 80 of precies 95 centimeter, dus rond het getal op de juiste manier af. 82 cm is omvang 80, 83 cm is omvang 85. Vervolgens meet je de omvang van je borsten zelf, door het meetlint over het midden van je borsten te laten lopen (vaak exact over je tepels) en achter je rug om. Let er op dat je het meetlint niet te strak trekt, je mag de borsten niet in drukken en let er op dat het helemaal precies horizontaal is. Het getal wat daar uit komt geeft aan wat voor cup je nodig hebt. De cup baseer je door het verschil te berekenen tussen je omvang en je borstomvang. Bij een verschil van minimaal 12.5 centimeter heb je een cup A. Alles daaronder is een cup AA. Bij die 12.5 centimeter wordt elke keer 2.5 centimeter bij opgeteld om het verschil tussen de cups te kunnen berekenen. Dus bij 15 centimeter verschil tussen omvang en borstomvang, heb je een cup B, bij een verschil van 17.5 cm een cup C, etc.
Rekensommetje:
73 – 93 = 20 centimeter = cup D
82 – 103 = 25 centimeter = cup F
Bekijk onderstaand tabelletje maar eens:
10.00 cm verschil = AA
12.50 cm verschil = A
15.00 cm verschil = B
17.50 cm verschil = C
20.00 cm verschil = D
22.50 cm verschil = E
25.00 cm verschil = F
Enzovoorts.
Belangrijk is dat je je hier niet helemaal aan vast houdt. Immers, een bh kan soms beter zitten als de cup toch iets kleiner of groter is of als je een andere omvang neemt. Zie het als een goede richtlijn, een indicatie van wat je bh maat is. Niet als de definitieve maat. Denk er ook aan om minimaal elk jaar je bh maat eens op te laten meten. Door gewichtstoe of -afname, zwangerschap of ouder worden kan er zoveel veranderen aan maat!
2. Met of zonder beugel?
Dit is een lastige. Veel vrouwen baseren het dragen van een bh met of zonder beugel op gevoel. Maar als jij een zwaardere cup hebt dan C dan is een beugel bh aan te raden. Niet alleen biedt een beugel meer en betere ondersteuning voor je borsten, maar ook helpt het om te voorkomen dat zwaardere borsten gaan hangen of dat je borsten uit de cups gaan hangen.
3. Voorgevormd of niet?
Veel vrouwen kiezen voor een voorgevormde bh, omdat ze bang zijn dat je harde tepels door een gewone bh heen kunt zien, toch valt dat vaak mee. Als je voor een voorgevormde bh kiest heb je soms een grotere cupmaat nodig dan bij een bh met gewone cups. Let er goed op dat je borst niet teveel ‘bolt’ in de cup (a la Lolo Ferrari), want dan is de cup gewoonweg te klein. Het zijn geen wereldschokkende verschillen maar denk er toch eens goed over na en wijs niet bij voorbaat voorgevormde een bepaald soort bh af. Kies wat goed bij jouw borsten past.
4. Wanneer zit een bh goed en wanneer niet?
Er zijn een aantal dingen waardoor je kunt checken of je bh te groot of te klein is of gewoon niet past.
• Buig voorover met je bh aan. Blijven de borsten goed in de cups zitten? Als ze eruit vallen of erg verschuiven, is de cupmaat niet goed.
• Zit het middelste driehoekje van de bh wat tussen je borsten in zit, goed tegen de huid aan? Dan is de cup goed. Komt het driehoekje meer dan een centimeter van de huid af? Kies dan ook voor een andere, beter passende cup. Zo voorkom je ook dat je enorm tussen je borsten gaat zweten.
• Check aan de zijkant van je bh of je héle borst in de cup zit. Als je merkt dat de huid onder je oksel en aan de zijkant van de cup erg bol staat, is de bh niet goed. Laat de omvang opnieuw opmeten en check nogmaals de cupmaat eens goed, die is waarschijnlijk te klein.
• Laat de bh bandjes verstellen op de goede hoogte, zodat de onderste lijn van je bh precies horizontaal is, ook op je rug. Een BH die op je rug omhoog kruipt heeft een te kleine omvang. Let hierbij ook goed op de sluiting!
• Lijkt het alsof je de stof van de cup boven op je borst met twee vingers vast kunt pakken of – bij een voorgevormde bh – zitten er deuken in de cup en lijkt het alsof je borst de cup niet helemaal vult? Gauw weg ermee, die is te groot! Kies een maat die goed bij je past en laat je opnieuw opmeten. Vaak kom je een heel eind met een kleinere cup.
5. Een bh van 10, 30 of 50 euro?
Het gaat er vooral om dat je een bh koopt die écht goed past. Een bh die goed zit zorgt ervoor dat je bovenkleding goed zit en daardoor zie je er echt veel beter uit. Een slecht zittende bh ondersteunt niet goed en dat zie! De keuze is bij heel veel winkels gelukkig groter dan een aantal jaren geleden in grotere maten. Er is daarom ook geen enkele reden meer om je borsten te beledigen met een slecht zittend exemplaar!
Feit of fabel?
Er gaat zoveel onzin de wereld in over bh’s! Maar sommige dingen zijn wel écht waar en sommige dingen is echt de grootste verzonnen onzin. Dus wat is nou feit en wat is een fabel?
1. Cupmaten zijn universeel.
Een enorme fabel. Want dat zijn ze niet. Heb je van het ene merk een cup C wil dat niet zeggen dat je dat van een ander merk ook hebt. Hoe fijn het het ook zou zijn, niet alle bh’s zijn hetzelfde! Belangrijk is dat je daarom áltijd je bh goed past en zo zeker bent dat de maat goed zit.
2. Het sluitinkje van de bh moet je altijd op het buitenste haakjes doen.
Feit. En dit is echt heel erg belangrijk. Een BH heeft een bepaalde omvang, gemeten in centimeters. Als je een bh sluit op het buitenste haakje, dan klopt de omvang van de bh precies met zoals het bij jou gemeten is. Dat is dus niet voor niets! De andere haakjes dienen eigenlijk als reserve, voor als je bh écht slapper wordt of wanneer je omvang afneemt. Maar dan kun je beter een nieuwe bh kopen. Denk er ook aan dat een bh niet ‘lekker strak’ hoort te zitten maar precies zo dat je hem niet voelt. Zit hij niet lekker op de buitenste haakjes? Ga dan terug naar de winkel en laat je opnieuw opmeten. Je hebt dan gewoon een verkeerde maat te pakken.
3. 100% Katoenen bh’s zijn beter
Fabel. Katoen is absoluut een gezonde stof, die goed lucht door laat waardoor de huid goed kan ademen. Maar qua stevigheid zijn ze bepaald niet goed en zakken katoenen bh’s snel uit, wat kan resulteren in hangende borsten. En dat is natuurlijk nooit mooi, laat staan dat het lekker zit of gezond is voor je borsten en rug. De meeste bh’s zijn gemaakt van een combinatie van een mix van katoen, polyester, nylon en viscose. Allemaal synthetische stoffen natuurlijk maar die zijn tegenwoordig zo kwalitatief goed dat ze veel steun bieden en tegelijk net zo goed ademen als katoen.
Let er wel op dat je je bh’s niet te lang achter elkaar draagt, maximaal twee dagen. Was hem direct uit als je er veel in gezweet hebt.
4. Na ongeveer een halfjaar tot een jaar moet je je bh vervangen.
Feit. Een bh heeft ook een uiterste houdbaarheidsdatum en als je bedenkt hoe vaak je hem draagt, hoeveel je er in gezweet hebt en hoe vaak hij gewassen is, snap je vaak wel dat je een bh met regelmaat moet vervangen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel bh’s je hebt en of je ze meerdere dagen achter elkaar draagt. Heb je er meer dan vijf? Dan kun je er natuurlijk langer mee toe dan als je maar drie bh’s hebt. Ook merk je vaak wel wanneer je bh slap aan het worden is, dan is het echt tijd voor een nieuwe.
Kwaaltjes!
Als je een niet goed passende bh hebt of hij is van slechte kwaliteit, kun je erg snel last krijgen van kwaaltjes. Niet alleen aan je borsten maar aan je hele lijf, omdat je houding eronder kan gaan lijden. Welke kwaaltjes zijn dat en wat kun je er tegen doen?
• Mijn bh is zo snel slap
Bekijk eens goed of je wel een bh van goede kwaliteit hebt gekocht, want een snel slap wordende bh is gewoon niet goed. Grotere borsten hebben meer steun en dus ook bh’s van betere kwaliteit nodig. Die zijn wel iets duurder, maar ze gaan langer mee.
• Mijn bh zit wel lekker maar staat niet mooi
Let er goed op dat je bh goed past! Je raakt snel gewend aan hoe een bh zit maar dat wil nog niet zeggen dat hij góed zit. Laat een verkoopster in een winkel eens kijken of alles zit zoals het hoort of wees zelf eens extra kritisch en kijk goed of je bh aan alle criteria voldoet.
• Ik heb altijd zo’n last van m’n rug
Je bh biedt niet genoeg steun. Dat kan zijn omdat je bh niet van goede kwaliteit is of niet goed past. Waarschijnlijk heb een D-cup of groter en daar horen echt góede bh’s bij. Je zult moeten investeren in een goede bh. Dat kan al een hele verlossing van de pijn zijn! Blijf je last houden? Ga dan naar een arts.
• Het wordt te zweterig tussen mn borsten als het warm is of als ik me inspan.
Zitten je borsten vrij dicht bij elkaar in je bh? Dan kan het behoorlijk zweterig worden! Zorg dat de bh goed aansluit op je huid tussen je borsten, dat driehoekje móet tegen de huid aan zitten en anders niet al te ver er vanaf. Let er op dat als je doucht dat je ook de huid tussen en onder je borsten goed schoon maakt, om overmatig zweten te voorkomen. Spray er in ieder geval geen deodorant, dat is niet goed voor de huid van je borsten!
ik heb nooit problemen met bhs s kopen en dat heb ik nooit gehad ook
vanaf het moment dat ik bhs moest gaan dragen heb ik altijd huidkleurige , wat hier opoe bhs worden genoemd , gedragen en tegenwoordig draag ik steun bhs met brede bandjes
Prima Donna… echt ik ga er alleen maar voor!
Waar kan ik deze bh,s vinden en kopen . Liefs Ariena.
Goed artikel, sta er 100% achter. Dames laat je ieder jaar je maat op nieuw meten, je lichaam veranderd iedere jaar weer en daar hoef je geen gewcihts toenamen voor te hebben.
Dominique, er zijn tegenwoordig speciaalzaken voor de grotere cup, google maar eens!
Leuk artikel en handige tips..
Alleen is het erg moeilijk om leuke en ook sexy bh’s te vinden in een grotere maat.. Of bh’s zoals op de foto’s in artikel.
Ik hoef bv geen hunkemoller of livera in te lopen die hebben zowiezo al geen grotere omvangmaat en als ze het hebben kom je in die bh’s die mn oma zou dragen.. van die opoe dingen.
De grote maten winkels en lingeriewinkels hebben ook bijna geen bh’s zonder beugel of ook weer degelijk en niet sexy.
Dat is best frustrerend want ik heb bh’s waar ik al langer dan een jaar mee doe en heb er zelfs 1 gehad waar ik 4 jaar mee heb gedaan.
Ik zou ook gewoon zo graag een lingeriewinkel in lopen en bh’s kunnen passen zonder beugel waar ik me vrouwelijk in voel of waarvan ik denk ja het is niet erg als ze een stukje of een bandje zien.