DE DIKKERE DOUTZENS?

Vorige week stond er in Volkskrant Magazine een artikel over plus size modellen. Het artikel belichte vier prachtige vrouwen die als plus size model werken omdat zij voor ‘normaal’ modellenwerk ‘te dik’ worden bevonden. Het is een alom bekend verhaal waarmee niet alleen modellen maar ook de gewone vrouw dagelijks te maken heeft.

Hoewel de insteek betreft dit onderwerp misschien positief was en men eigenlijk wilde belichten dat het raar is dat deze mooie vrouwen voor dik versleten worden, heb ik er mijn twijfels over of de wijze waarop en de rede waarom ze dit artikel schreven wel de juiste is. Mijn twijfel daarover word extra versterkt door de vele negatieve reacties die op internet te lezen zijn, met name gericht op één foto behorende tot het artikel. Klik hier om de foto te bekijken. Het betreft hier een foto van 4 prachtige vrouwen met een, in ogen van veel mensen, normaal postuur. De tekst bij de foto is het gene dat het meest in het oog springt. De foto heeft namelijk het opschrift “De dikkere Doutzens” gekregen, verwijzende naar het superslanke topmodel Doutzen Kroes.

Ik vroeg mij af welke toegevoegde waarde een artikel als dit heeft voor de lezers. Uiteindelijk is het geen nieuws dat mensen elkaar nog steeds discrimineren op uiterlijkheden. En als ‘dikkere’ vrouw/mens loop je dus regelmatig tegen dit soort dingen aan. Een verhaal over hoe belachelijk het is dat deze vrouwen als “plus size”modellen werken is dus niets nieuws onder de zon en lijkt mede door de foto hooguit te dienen als aandachtstrekker voor de krant en misschien als reclame voor het modellenbureau.

Werden plus size vrouwen (en plus sizers in het algemeen) eerder altijd genegeerd in de media, lijken zij momenteel een ‘hot item’ en worden ze steeds vaker als “onderwerp” gebruikt om kijkers of lezers te trekken. Jammer genoeg is dat lang niet altijd positief te noemen, het discrimineren en negeren heeft namelijk plaats gemaakt voor het schetsen van een verkeerd beeld. Waren dikkers eerst nog echte dikkers, zijn het nu vrouwen met de meest voorkomende maat in Nederland. Was het eerst alleen de dikke mens die een minderwaardigheidscomplex kreeg toebedeeld, zijn het nu ook vrouwen met een heel normaal postuur die het labeltje dik op een voorhoofd krijgen geplakt.

Ik vind het, als zelf ook dikkere vrouw zijnde, heel jammer dat het Magazine gekozen heeft voor een aandachttrekkende en enigszins choquerende tekst bij de foto. Natuurlijk roept een kreet als “De Dikkere Doutzens” boven een foto van vrouwen met een normaal postuur veel reacties op. Maar had de Volkskrant echt een statement willen maken en het goed voor gehad met de dikkere mede mens, dan hadden zij dieper op het onderwerp kunnen ingaan. Uiteindelijk zijn deze vier modellen slechts een tipje van de ijsberg als het gaat om acceptatie binnen de maatschappij.

Wat zorgelijk is, dat juist een afbeelding met een tekst als deze gebruikt bij dit artikel, een verkeerd beeld schetst van de werkelijkheid en het ook instant houdt. Wel of niet goed bedoeld het gaat, in dit internet tijdperk, een eigen leven leiden en nog heel wat vrouwen en jonge meisjes op een negatieve manier beïnvloeden. Ik vraag me af waarom, als het magazine had willen belichten hoe krom de maatschappij is betreft dit onderwerp,  ze er niet voor gekozen hebben ‘echte’ plus size vrouwen te laten zien of in ieder geval ook! Gaat dat dan misschien net weer een straatje te ver? Het had wel eens echt vooruitstrevend geweest!

Helaas zijn er talloze voorbeelden te noemen als deze en lijkt er nog maar weinig te veranderen als het gaat om ‘plus size’ in de media. Waarbij het met name lijkt te gaan om kijkcijfers en hoeveelheden lezers. Wat we gelukkig wel zien, en dat is wel een hele grote verandering ten aanzien van een aantal jaren terug, is dat de (Nederlandse) vrouw van vandaag, dik, dun, lang, klein wit of gekleurd, zich niet zo makkelijk meer in hokjes laat stoppen, zich niet meer laat vernederen of denigreren. Dat ze steeds trotser wordt op zich zelf, ongeacht wat.

Misschien dat ook daarom wel zoveel vrouwen zich vrijwillig aanmeldden om mee te werken aan een project dat is ontstaan als reactie op o.a. het artikel van Volkskrant Magazine. Want na aanleiding daarvan en ook na het lezen van de vele negatieve reacties hier op vond ik dat er wel echt iets moest gebeuren.

Het idee ontstond om exact de zelfde foto te maken maar dan met “De echte dikkere Doutzens”! Als statement, als voorbeeld en als eyeopener, voor de media en de rest van de wereld. Om te laten zien dat echte volle vrouwen net zo mooi zijn. En waarom nu gewoon eens niet de realiteit laten zien?

Ik wende mij met mijn idee tot ‘plus size’ collega, voormalig Miss Plus Size 2012, Iris Nieuwenhuis. Zij richt zich o.a. op en zet zich in voor een positieve zelfbeeld van mensen. Tevens kwam ik in contact met professioneel fotograaf Ad van Geffen, hij werkt al jaren als vaste fotograaf van de Miss Plus Size verkiezing en mag daarmee een ervaren ‘plus size’ fotograaf genoemd worden. Beide deelden mijn mening met betrekking tot dit onderwerp en de foto en wilde mij ondersteunen om mijn idee te realiseren.

In amper 1 week tijd was de foto een feit. Meer dan 150 vrouwen gaven zich vrijwillig op om hier aan mee te werken en waren bereid bloot op de foto te gaan om dit statement te maken.

Het resultaat mag er zijn!
Opnieuw een foto van 4 prachtige vrouwen. Bij deze foto zou de door Volkskrant magazine gekozen titel “De dikkere Doutzens” misschien wel tot zijn recht zijn gekomen hoewel ik van mening ben dat het plakken van labeltjes sowieso geen waarde heeft.

De foto zoals in Volkskrant Magazine is jammer genoeg maar één van de vele vergelijkbare voorbeelden en dat is heel erg jammer. Mensen zijn nou eenmaal niet allemaal het zelfde, als zou je het vaak wel denken als je een krant open slaat of de tv aanzet!

Ik heb de foto en dit verhaal naar de Volkskrant verzonden met de vraag of ze misschien als aanvulling op het eerdere bericht de foto wilde tonen. Het is niet geheel onverwacht maar ze hebben hierop niet gereageerd net zomin als overige kranten en media en dat zegt toch wel iets.

Ik heb het al heel vaak gezegd, “iedereen is mooi!”, ook al denkt men daar in medialand heel anders over.

Deel dit bericht en help zo mee om het statement te maken, daar hebben we geen krant voor nodig!

Met dank aan:
Natuurlijk de vier dappere vrouwen op de foto. Het was een eer jullie te leren kennen, jullie zijn inspirerend en prachtig!
Zonder jullie waardevolle inbreng was het niet gelukt!

Annemarie Timmerman
Redactrice GDM

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.