Eerst van jezelf houden…

Om van een ander te kunnen houden, moet je eerst van jezelf houden. Hoe vaak hebben we die zin al niet gehoord of ergens gelezen? En lieve Diva’s het is helemaal waar! Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat je zonder zelfvertrouwen en eigenliefde er in ‘de liefde’ (maar ook in het leven) niets van bakt. Zelfs wanneer het alleen maar over flirten gaat kom je zonder een gezonde dosis ‘liefde voor jezelf’ niet ver.

Er zijn mensen die van nature gezegend zijn met een (te) flinke dosis eigenliefde maar de meesten moet er voor vechten. De grootste vijand van eigenliefde zijn negatieve gedachten over jezelf. Daarom een paar tips van ons op weg naar meer liefde voor jezelf.

Verban negatieve gedachten over jezelf!
Vermijd gedachten als ‘ik ben het niet waard’, ‘ik ben lelijk’, ‘ik ben dom’. Deze negatieve gedachten leiden nergens toe en zijn ook niet waar! Dwing jezelf het tegenovergestelde te doen. Zeg bijvoorbeeld regelmatig tegen jezelf dat je wel degelijk mooi bent…maar doe er ook wat voor! Beklaag jezelf niet met: ‘weer een pukkel erbij’ of ‘weer een bad hair day’ of ‘leuke kleding staat me niet want ik ben te dik’… maar kom in actie! Maak regelmatig een afspraak met de kapper, ga regelmatig naar de tandarts en bezoek eens een schoonheidsspecialist. Laat jezelf eens goed adviseren betreft kleding en stap eens uit je oude gewoonte en probeer eens wat nieuws! Echt je voelt je 100% beter als je goed voor jezelf zorgt en er is niks zo slecht voor je eigenwaarde als zelfmedelijden!

Vergelijk jezelf nooit met anderen!
Iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten. Iedereen is uniek. Jij ook! Houd dat jezelf voor ogen en vergelijk jezelf niet met anderen. Nooit! Het is compleet zinloos!

Trek de schuld niet naar je toe
Je bent niet van alles wat verkeerd gaat de schuldige, ook niet als een ander je dat probeert wijs te maken! Probeer de dingen vooral te nemen hoe ze komen en maak ze niet erger dan ze zijn. Haal ook je schouders eens een keer op als iets ‘fout’ loopt en ga dan gewoon door met je leven.

Neem alles niet persoonlijk op
Kom je die discotheek niet binnen? Word je niet uitgenodigd voor dat superfeest? Gaan je vrienden zonder jou op vakantie? Jammer dan! Neem niet alles persoonlijk op.  Ga niet lopen piekeren en praat jezelf niet naar beneden maar vraag gewoon naar de rede. Zeker weten dat er een logische verklaring wordt gegeven.

Hecht niet teveel aan het oordeel van anderen
Je vriendje vindt je nieuwe jurk niet mooi? Jammer dan! Jij vindt hem wel te gek en trekt hem dus gewoon aan. Je ouders zijn het niet eens met je nieuwe baan omdat die ‘onder je niveau’ is? Als jij het er naar je zin hebt, waarom zou jij je er dan druk om maken? Jij kent jezelf het beste en kunt je eigen beslissingen nemen, toch?

Wees niet bang voor veranderingen
Om de adviezen hierboven in de praktijk te brengen moet je misschien wat aan je instelling veranderen. In plaats van met zelfbeklag kun je bijvoorbeeld een scherpe opmerking van iemand eens met een glimlach beantwoorden of je haalt eens openlijk je schouders ergens voor op. Natuurlijk zal dat in het begin veel moeite kosten en misschien zelfs wel een (negatieve) reactie van je omgeving opwekken. Pech gehad! Zet door, denk positief en zorg goed voor jezelf…het is de enige weg naar meer zelfvertrouwen en eigenliefde.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.