Grote maten | mode | door de eeuwen heen

Achter mij op de foto zie je het scheepvaartmuseum, in de gouden eeuw gebouwd en ooit een pakhuis aan de haven van Amsterdam. Moet je je voorstellen dat op exact deze plek, een paar eeuwen terug, vrouwen rond liepen die aangesnoerd in korsetten en gevangen in baleinen, met vele lagen stof, gebeeldhouwd werden tot iets wat ze niet waren met minuscule taille, enorme heupen en met ingesnoerde borsten, van het begrip ‘grote maten mode’ het echt nog nooit iemand van gehoord.

Ons lichaamsbeeld of zelfbeeld wordt gevormd door wat we zien, waar we het zien en met wie we onszelf vergelijken. Door de eeuwen heen is dit beeld veranderd, van tenger tot mollig, tot slank, tot volslank, tot rond, tot atletisch, tot heel dun. Beeldende kunst en mode hebben altijd een heel belangrijke rol gespeeld bij de beeldvorming die mensen hebben over hun lichaam.

De complete mensheid doet al eeuwen lang zijn best om zijn of haar lichaam aan te passen op het vaak onrealistische beeld dat wordt gecreëerd door een handjevol creatievelingen en dat eigenlijk alleen maar om niet uit de toon te vallen en bekritiseerd te worden door anderen. 

Door de eeuwen heen is ‘het gecreëerde beeld’ een steeds belangrijkere rol gaan spelen en dat nam alleen maar toe toen de media vorm begon te krijgen en ons visueel ging bestoken met onrealistische en weinig diverse beelden, met alle gevolgen van dien.

Maar gelukkig begint het tij te keren en gaan we met ons allen gelukkig steeds meer inzien dat onze verschillen ons juist bijzonder maken, dat we niet veranderd of verstopt hoeven te worden en dat niet iedereen dezelfde broek of jurk aan hoeft. 

We mogen zijn wie we zijn en we kunnen aantrekken wat we willen!

Gelukkig maar want ik had er echt niet aan moeten denken om rond te lopen met een harnas van kleding, gelukkig sta ik hier nu in een heerlijke zomerjurk te genieten van het zonnetje en het uitzicht.

Ik vond deze lange leuke jurk met aparte print bij Happy Size. De jurk is gemaakt van een heerlijk vallende stretchende stof die niet op je billen, buik en heupen blijft plakken en niet kreukt. Ideaal voor een warme zomerse dag maar ook leuk in combinatie met een jasje of vest.  Combineer hem met gympen, sandaaltjes of een mooie hak maar doe en draag vooral waar jij je het allerlekkerste in voelt want het kan en het mag!

Bij Happy Size shop je mooie grote maten mode online t/m maat 60. Zowel voor dames als voor heren hebben ze een uitgebreide collectie grote maten mode van verschillende merken en in verschillende stijlen. Kies wat jij mooi vindt en creëer je eigen stijl, er is keus genoeg!

Annemarie X

Klik hier voor meer bodylove of plus size mode inspiratie!

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.