IK HOUD VAN MIJZELF

Ik ben geen coach en ook geen voedingsdeskundige, geen diëtist en zeker geen dokter.
Laat het duidelijk zijn dat er bepaalde zaken wel en niet goed zijn voor je lichaam maar ondanks dat we met veel zaken rekening moeten houden om gezond te blijven denk ik dat de gemiddelde mens best weet hoe dát in grote lijnen werkt (en ja uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd). En met gezond bedoel ik alles omvattend gezond dus niet alleen met betrekking tot eten of overgewicht. Niet roken, niet te veel drinken, zoveel gram groenten en minstens 2 stuks fruit, weinig stress, bruin brood in plaats van wit, de trap in plaats van de lift, meer onverzadigd vet dan verzadigde vetten, een goed sociaal leven, genoeg tijd voor ontspanning en rust, enz. Hoe gezond een ieder besluit te leven is een persoonlijke beslissing en daar kan de hele mensheid een mening over hebben maar het blijft een persoonlijke beslissing. Uiteraard zijn hierop uitzonderingen te maken, waarbij één en ander wordt aangestuurd door ernstig psychische zaken of belemmering door situatie of omgeving. Is iemand die besluit er alles aan te doen om zo gezond mogelijk te leven ook gelukkiger?
Gelukkiger dan iemand die besluit het niet zo nauw te nemen en wat minder rekening houd met alle gezondheidsreglementen? Door mijn werk lees ik veel en vertoef ik veel op internet.
Wat opvalt is dat er veel, héél veel mensen zijn die allemaal een mening hebben over wat gezond is en gelukkig. En daar heb je het dan ook wel mee gezegd, ‘mensen met een persoonlijke mening’, niks meer en niks minder want ook het gros van deze mensen is net als ik geen coach, geen voedingsdeskundige, geen diëtist en zeker geen dokter! Ik vraag mij soms dan ook echt af op welke wijsheden sommige uitspraken worden gebaseerd die in het openbaar worden gedaan. Ik word er geregeld meer dan kriegelig van en soms zelfs een beetje boos als ik zinnen lees als:

“Van je lichaam houden betekent ook bewegen”

Hoezo? Ik houd van mijn lichaam ongeacht of ik beweeg, mag dat ook?
Is er psychisch iets mis met mij als ik in staat ben van mijn lichaam te houden wanneer het niet tip top in conditie is en als ik mijzelf niet allerlei verplichtingen opleg?
In welke staat mijn lichaam ook is, hoe gezond of hoe dik het is, het heeft niks te maken met of ik van mijzelf en mij lichaam houd.
Ik ben in staat mezelf te accepteren in het moment waarin ik leef.
Dat heet zelfacceptatie!
“Van je lichaam houden betekent ook bewegen”.
Het klinkt heel positief, zolang je er maar niet te lang over nadenkt.
Doe je dat wel dan krijgt die zin een heel andere lading.
Dan maakt hij mij duidelijk dat ik eigenlijk niet het recht heb om van mijzelf te houden als ik niet voldoende beweeg en dat ik me daar schuldig om moet voelen.
De zin zou vanuit mijn gevoel anders moeten;
“Van je lichaam houden betekent het te accepteren zoals het is”
Nog zo’n ‘mooie’ zin, die ik laatst langs zag komen:

“Een mooie vrouw is een vrouw die bezig is met haar lijf, dat betekend dat je je lijf goed verzorgt, je probeert gezond te eten en bewegen hoort er gewoon ook bij.”

Ik ben een mooie vrouw! En nee ik ben niet bewust bezig met mijn lijf, mag en kan dat ook?
Ik ben er van overtuigd dat er mensen zijn, welke deze column van mij lezen, wie zullen zeggen; ‘Deze vrouw zit in een ontkenningfase! Deze vrouw snapt er helemaal niks van! Deze vrouw propageert een ongezonde levensstijl!’ Ik wil dan toch nogmaals benadrukken dat deze mensen, net als ik, geen coach, geen voedingsdeskundige, geen diëtist en zeker geen dokter zijn! Het zijn louter mensen met een persoonlijke mening, niks meer en niks minder onthoud dat als je jezelf een volgende keer weer schuldig voelt na het lezen van zo’n ‘mooie’ uitspraak!

“Er is niks mis mee om jezelf te accepteren met al je imperfecties! “

Annemarie

2 Reacties

 1. André Nijhoff
  24 juli 2017
  Antwoord

  Lieve Annemarie,
  Om te beginnen met het laatste woord van je artikel.
  Het beschouwen van iets als imperfect, zie ik als een doel, een streven naar verandering op de korte- of langere termijn.
  Het moment zelf is altijd perfect.
  Het is een startpunt naar het volgende moment.
  Keuze na keuze na keuze ………..

  Liefs,

  André

  • Redactie
   26 juli 2017
   Antwoord

   Je hebt gelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.