In het nieuwste nummer van Plus Model Magazine wordt het enigszins omstreden onderwerp; “Wat is Plus Size?” besproken.
Ook ons van GDM is opgevallen dat het her en der o.a. op de social media al enige tijd gonst van de meningen en gedachtes hierover. Er zijn voor en tegenstanders zowel van niet plus sizers als wel plus sizers. De één wil niet langer in een hokje geplaatst worden, de ander vindt het juist wel prettig en vind het niet erg bestempeld te worden als plus size.
Wat vooral erg opvalt is dat de meeste zichzelf in de media en mode wel vertegenwoordigd willen zien worden door vrouwen als zichzelf.
Redactrice Madeline Jones van PMM zegt het volgende over dit onderwerp; “Hoewel we de term ‘plus size’ steeds vaker horen vragen wij ons ook steeds vaker af ‘wat is plus size?’ Tegenwoordig wordt door de mode-industrie maat 40 al ‘plus size’ genoemd. Een aantal jaren terug begon ‘plus size’ mode nog bij maat 44.
Deze verschuiving is ontstaan omdat er op een bepaald moment een gat in de markt viel. Of je verkocht als bedrijf ‘normale maten’ of ‘plus size maten’. Er ontstond een grote groep vrouwen die tussen de wal en het schip vielen, te groot voor de één, te klein voor de ander. Het viel de industrie op dat er aan deze groep vrouwen geld te verdienen viel dus zijn veel van deze mode bedrijven hun collecties uit gaan breiden met meer (plus size) maten. Produceerde zij eerst tot maat 38/40, doen veel dat nu t/m maat 52/54 (soms groter). Slim als de industrie is, realiseerde zij zich al snel dat deze groep vrouwen (die tegenwoordig ook wel inbetweenies worden genoemd) niet vertegenwoordigd wilde worden door de ‘echte’ plus size modellen die gebruikt werden, om hun toch nieuwe zo genoemde ‘plus size’ collecties aan de vrouw te brengen. Werden er eerder in de plus size branche (eindelijk) modellen gebruikt in maten 44/46 ging men nu modellen in maten 40/ 42 inzetten om ‘plus size’ collecties aan te prijzen. En die trend heeft zich voorgezet, er zijn inmiddels zelfs veel merken en bedrijven die helemaal geen modellen meer met een grotere maat gebruiken, ondanks dat zij wel grotere maten in hun een collecties hebben opgenomen er ook heel veel van verkopen. Laten we eerlijk zijn als je een vrouw ziet met een maat 42 dan zal niemand haar bestempelen als een plus sizer.
Als échte plus size vrouw kun je je dus afvragen; “waar hoor ik bij?” En dat doen veel vrouwen dan ook.”
Madeline Jones zegt verder; “Ik begrijp niet waarom bedrijven die een groot deel van hun omzet halen uit de verkoop aan plus size vrouwen, weigeren zich openlijk te tonen als zodanig. Als je een middagje voor een warenhuis gaat staan waar ‘alle’ maten worden verkocht zie je al snel dat de meeste vrouwen die ‘in en uit’ lopen vrouwen zijn met maten die liggen boven de maat 44. Je kunt je dus afvragen waarom bedrijven zich niet ook ‘zichtbaar’ richten tot deze grote groep vrouwen.”
Dit is het schokkende antwoord van de mode industrie op deze vraag:
1. Grotere modellen inspireren ‘plus size’ vrouwen niet om te gaan winkelen.
2. Plus size vrouwen willen geen geld investeren in hun garderobe omdat ze altijd denken dat ze nog zullen afvallen en daarom vinden zij het zonde te investeren in kwaliteit.
Is dit waar? Nee natuurlijk niet!
Uit een marktonderzoek van PMM kwam het volgende resultaat, 1722 vrouwen deden mee aan dit onderzoek:
91,3% van de vrouwen zeiden dat ze in reclame en advertenties graag modellen willen zien met een grotere maat dan maat 42.
94,8% van de vrouwen zeiden dat ze modellen met een kleinere maat niet representatief vinden voor de plus size markt.
64,5% van de vrouwen zeiden dat de maat van de modellen hun koop gedrag beïnvloed.
Het wordt dus tijd dat de mode industrie hier naar gaat luisteren en gaat beseffen dat het tijd wordt voor échte verandering. Het wordt nu echt tijd voor diversiteit! Iedereen mag en moet gezien worden ongeacht welke maat en ongeacht welk labeltje er aan hangt.
Madeline Jones richt zich dan ook tot de mode industrie en tot de plus size consument;
“Wanneer je een merk bent of bedrijf dat zich richt op de plus size consument moet je daar trots op zijn en niet bang zijn om gezien te worden als afwijkend of anders. Plus size mensen zijn trotser en zelfverzekerder dan ooit. Ze hebben het nodig openlijk erkend te worden en voor vol aan gezien te worden. Het is dan ook belangrijk dat designers, mode merken en bedrijven net zo trots en zelfverzekerd zijn om de plus size mens in het algemeen, als belangrijke (en normale) consument te zien en deze ook op die wijze benaderen.”
“Geef steun en support aan de bedrijven die zich niet van onze curves afkeren. Wees niet bang om je stem en je mening te laten horen. Gebruik de social media pagina’s en kanalen om openlijk kritiek of je mening te geven over dit onderwerp. Laat jezelf horen en zien! De meeste bedrijven houden hun media goed in de gaten. Wanneer genoeg mensen openlijk kritiek hierover uiten, wordt er misschien eindelijk eens een keer naar geluisterd!”
Uiteraard sluiten wij van Grand Diva Magazine ons geheel aan bij dit statement en wij roepen jullie dan ook zeker op om op deze wijze een vuist te maken naar ook de Nederlandse mode industrie!
bron: Plus Model Magazine
Aanvulling en vertaling: Grand Diva Magazine
Wees de eerste om te reageren