Zelfvertrouwen | Hoe doe jij dat

Ik krijg altijd veel vragen en reacties over mijn zelfvertrouwen en positiviteit. Hoe ik dat doe, hoe dat kan en of het wel echt is. Mijn verhaal verschilt niet veel met dat van velen van jullie. Mijn positiviteit is misschien deels een onderdeel van mijn karakter maar het behoud ervan en het vinden van mijn zelfvertrouwen heb ik zeker niet cadeau gekregen.

Zelfvertrouwen, hoe doe je dat?

Dat is natuurlijk een mix van vele factoren maar vooral het los laten, het minder belangrijk vinden van, en het accepteren van bepaalde dingen heeft mij geholpen te worden wie ik nu ben.

Het leven bestaat natuurlijk uit heel veel meer dingen dan alleen je buitenkant. En hoewel veel mensen nooit verder kijken dan je buitenkant en je daar op beoordelen, is het belangrijk dat jij zelf wel verder kijkt dan alleen naar het beeld in de spiegel. 

Kennis!

Waar liggen je kwaliteiten, waar ben je goed in, welke eigenschappen heb je? Een ander kun je niet dwingen de moeite te nemen jou beter te leren kennen maar er is niks dat jouzelf tegenhoud omdat wel te doen, leer jezelf kennen dan hoef je ook niet te twijfelen aan jezelf wanneer een ander zijn (ongevraagde) mening of oordeel over je geeft.

Als je weet wie je bent, wat je kunt, waar je goed in bent en waar toe je in staat bent, kan een ander nog zoveel zeggen maar dan weet jij wel beter en doet het er niet toe wat een ander vindt of zegt.

Accepteren maakt positiever!

Accepteren begint bij alles om je heen, je ervaringen, je leven, de mensen die daar in een rol spelen of hebben gespeeld.

Besef dat iedereen zijn of haar portie problemen en hobbels op de weg krijgt in het leven ook al lijkt het soms van niet en heb je soms het gevoel dat het anderen makkelijker vergaat in het leven dan jou. 

Onthoud : Niet alles is altijd wat het lijkt!

Nu is accepteren gelijk aan je er bij neerleggen dat bepaalde dingen gewoon zijn wat ze zijn, leuk of niet. Neem de tijd om over dingen die je meemaakt, tegenkomt of overkomen na de denken, te huilen, te rouwen en er boos over te worden. Als je je na langere tijd nog niet in bepaalde zaken kunt berusten, is mijn advies: zoek hulp! Je doet het voor jezelf, om je levenskwaliteit te verbeteren en je leert er van voor een volgende keer (altijd handig).

Baas in eigen leven!

Je hoeft niet alles te accepteren. Natuurlijk zijn er dingen, situaties en/of mensen die niks goeds toevoegen aan je leven, doe er wat aan!

Jij bepaald immers de ingrediënten van je leven en hoeft niet met minder of meer genoegen nemen dan wat je zelf echt prettig en okay vindt.

Lichaamsacceptatie

Stel jezelf de vraag eens waar je ontevreden over bent maar ook waarom? Ligt de reden van je ontevredenheid over je uiterlijk binnen of buiten jezelf? De oorzaak van een negatief zelfbeeld heeft heel vaak een buiten liggende oorzaak. Jezelf mooi vinden is niet makkelijk als je je niet geaccepteerd voelt om hoe je er uit ziet. Daar ligt vaak de oorsprong van een negatief zelfbeeld.

In een maatschappij waar slank zijn de norm is krijgen we al vanaf de pap lepel gegoten dat dikker zijn iets vreselijks negatiefs is. Ouders, familie, school, omgeving etc. dragen hier in volle hoedanigheid aan bij.

Ik weet niet of die wetenschappelijk valt aan te tonen maar ik denk dat het voor veel mensen een natuurlijke behoefte is om geaccepteerd te worden door “de rest”, en om er bij te willen horen. Dat wordt voor vele dan ook de levenslange missie met lijnen, diëten en ander soms vreemd (eet)gedrag tot gevolg. 

Maling hebben aan de rest!

Het ontbreekt, zeker als je jong bent, vaak aan het inzicht dat het natuurlijk gewoon ronduit belachelijk is als je aan bepaalde uiterlijke kenmerken moet voldoen om door je ouders, familie of de maatschappij geaccepteerd te worden. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een enorme uitdaging om “maling aan de rest” te hebben. Toch is dat wat mij het meeste heeft gebracht. Nadat ik al vrij jong, als verzet tegen mijn moeder, een allergie had ontwikkeld tegen diëten besloot ik ook dat de rest van de wereld mijn rug op kon.

Er gebeurde toen niet waar veel mensen bang voor zijn, ik werd niet uitgekotst, gepest of gediscrimineerd om mijn overgewicht (op een enkele onbelangrijke ziel na die het soms probeert). Zodra men mij leert kennen heeft een beetje slimme vogel al heel snel in de gaten dat het mij koud laat wat iemand van mij denkt en ik besteed dan ook geen aandacht aan negatieve praatjes en commentaar over mijn uiterlijk. Deze instelling zorgt er voor dat de negativiteit van anderen zijn doel niet treft en daarmee zinloos wordt voor zo’n persoon om zich op deze wijze te uiten.

Deze instelling zorgt er ook voor dat je zelf steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Hoor je in het begin de commentaren nog wel, door niet te reageren en gewoon te accepteren dat ze er soms zijn zonder er een ding van te maken, zullen ze aanzienlijk verminderen en voor jezelf steeds meer op de achtergrond verdwijnen. Je zult merken dat doordat je minder gevoelig wordt voor negativiteit, je zelfvertrouwen met de dag zal groeien.

Natuurlijk weet ik dat het geen makkelijke “tactiek” is maar voor mij heeft het wel echt gewerkt. Ik begrijp best dat het eng kan zijn om je zo kwetsbaar op te stellen maar soms is het echt noodzakelijk om jezelf uit te dagen om verder te komen. 

Tot slot: omring je met liefde!

Wees lief voor jezelf, verwen jezelf, wees wat minder streng en wees gul voor jezelf, je verdiend het! Zorg dat je de aanwezigheid van negatieve types beperkt in je leven, it’s your way or the highway! Wees lief voor anderen: wat je geeft, krijg je immers terug.

Liefs Annemarie

Zelfvertrouwen - Hoe doe jij dat

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.